Jak się pisze list ?

Wysłana - 08-31-2009, 08:45
Bratyn
Gość

No tak wiem że list jest jednym z poważniejszych zadań na maturze i chyba co matura zawsze on występuje, więc chciałbym się nauczyć dobrej formy na to jak napisać taki list ? może macie dla mnie jakieś porady na temat tego w jaki sposób się to powinno robić ?

Wysłana - 11-05-2009, 16:50
Niezarejestrowany
Gość

,m,,n,nm,m,m,m,mn,m,,mn,mn,mn,m,mn,mn,m,m,m,mn,m,, ,mn
 Wysłana - 12-02-2009, 17:52
Niezarejestrowany
Gość

miejscowość,data,Szanowna Pani, Pan,treść
 Wysłana - 12-06-2010, 19:35
Niezarejestrowany
Gość

zal mi mnie x D
 Wysłana - 01-12-2011, 17:54
Niezarejestrowany
Gość

sam se wymyśl trzeba myśleć hello...
 Wysłana - 05-03-2011, 18:37
Niezarejestrowany
Gość

no myśleń głąby osły haha
 Wysłana - 05-09-2011, 15:54
Niezarejestrowany
Gość

1. Adresatem bywa najczęściej jedna osoba, ale list może być skierowany także do szerokiej grupy odbiorców.
2. List możesz pisać ręcznie lub na komputerze, ale podpis powinieneś złożyć odręcznie. Postaraj się, aby był czytelny.
3. Imiona w nagłówkach piszemy w wołaczu, a nie w mianowniku; nazwisk nie umieszczamy w nagłówkach.
4. Zaimki przez szacunek piszemy dużą literą (Ty, Ciebie, Wami, Was). Również rzeczowniki i przymiotniki odnoszące się bezpośrednio do adresata piszemy dużą literą (Kochany Romku, Twoja Rodzina).
5. W języku polskim błędem jest pisanie nazwiska przed imieniem (z jednym
6. tylko wyjątkiem - list alfabetycznych). Pamiętaj o tym gdy będziesz adresował list.
7. Kolejną myśl zaczynamy od nowego akapitu.
8. Listy do bliskich podpisujesz imieniem, a do dalszych znajomych - imieniem i nazwiskiem.
9. Wzór prawidłowo zaadresowanej koperty znajdziesz na każdej skrzynce pocztowej. Miejsce umieszczenia adresu nadawcy listu nie jest ściśle określone przepisami; możesz wpisać swoje dane w lewym górnym rogu koperty na tej samej stronie, gdzie piszemy adres odbiorcy lub na awersie u góry koperty.

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum