Cześć,
Może ktoś z was orientuje się gdzie w Internecie można by nabyć coś takiego jak Kodeks pracy ? Niedługo będę miał maturę i po niej chciałbym już wybrać się do mojej pierwszej pracy, a jak wiadomo jeszcze przed zatrudnieniem dobrze jest znać wszystkie swoje prawa, aby nie być wykorzystywanym przez pracodawcę. A odnośnie tego jeszcze to co należy robić w sytuacji jak pracodawca łamie kodeks pracy ? Czy powinienem wtedy mu zwrócić uwagę ? Wiadomo, że niektórzy szefowie są bardzo wyczuleni na punkcie tego, że ktoś im zwraca uwagę i można za to zapłacić wysoką cenę np. wylecieć z wymarzonej pracy. No ale chyba po to ktoś zrobił kodeks pracy, aby wszyscy łącznie z pracodawcą się liczyli z tym nim prawda ?
Mieliście kiedyś sytuację w której to pracodawca łamał prawo ? Mój ojciec pracuje w dużej firmie i jak wiadomo w takich firmach produkcyjnych często, ktoś łamie kodeks pracy. Mnie jedynie zastanawia to co się dzieje z ludźmi którzy zwrócą uwagę szefowi, czy jakby ktoś wyleciał za to, że pochwali się znajomością kodeksu pracy to może za to zostać wyrzucony ? Wiadomo, że nie jest to zgodne z prawem, ale nikt nie będzie się sądził tylko od razu zostanę zwolniony. Już może trochę zszedłem z tematu na jaki chciałem pisać. To jak w końcu jest z tym kodeksem pracy można go dostać w wersji elektronicznej aby sobie wszyscy mogli zobaczyć to jakie mają prawa i za co mogą zaskarżać swoich pracodawców ? Ja niestety nie mam wielkich perspektyw na samym początku i będę musiał się wybrać do jakiejś pracy typu Biedronka czy inny supermarket, a właśnie słyszałem że w takich firmach są najczęściej łamane prawa pracowników i chyba tam jak nigdzie indziej jest potrzebny kodeks pracy ;) Sprawdzałem kilka informacji i akurat pracownik, który nie dba o swoje prawa i nie szuka sprawiedliwości najczęściej jest również później wykorzystywany nie tylko przez pracodawcę ale i własnych kolegów z pracy do najgorszych pracy wykonywanych, które to powinni robić właśnie koledzy. Nie ma co się oszukiwać dzisiaj kodeks pracy jest jak biblia dla początkującego pracownika, bo bez niego możemy tylko ponosić straty i jeśli sami nie zadbamy o swoje interesy to kto za nas to zrobi ? Sam strasznie się boję atmosfery w nowej pracy i liczę na to, że nie trafie na bandę która będzie myślała tylko o tym aby zarobić na pracowniku, a jego traktować jak zwierzę do pracy w polu. Może macie jakieś swoje doświadczenia którymi moglibyście się pochwalić z pracy ? Jesteście typami buntowników dla których kodeks pracy jest czymś ważnym czy raczej idziecie po najmniejszej linii oporu i zgadzacie się ze wszystkim co rozkazuje wam szef ? Jak to u was wygląda ? Może mi jako przyszłemu młodemu pracownikowi doradzicie co należy robić podczas pierwszych dni w pracy ? Bo tego żeby zapoznać się z kodeksem pracy nie musicie doradzać ;) Już sam postanowiłem, że nawet lektury na maturę nie są tak ważne jak ten kodeks ;)
OK. to tyle z mojej strony, napiszcie coś od siebie odnośnie samego kodeksu pracy jak i zachowania w pierwszej pracy.
Pozdrawiam wszystkich, Andi2