koktajle proteinowe

Wysłana - 05-25-2009, 14:02
Cetnerski
Gość

mój kolega często spożywa różnoraki koktajle proteinowe, nawet nie wie jaka jest maksymalna dawka dziennie tylko bierze tyle ile mu się zachce. Czy te całe koktajle proteinowe nie są za bardzo szkodliwe dla organizmu jeśli zostaną przedawkowane ? Nie dawno w wiadomościach słyszałem że przedawkować można praktycznie wszystko tak ? czyli koktajle proteinowe także ?

Wysłana - 05-25-2009, 19:52
Misiek
Junior Member

Proteiny (białko) znajduje się w pożywieniu, więc nie ma co rozpatrywać "przedawkowania" konkretnie koktajlów proteinowych. Mniemam że twój kolega jest sportowcem i jego zapotrzebowanie na białko jest wyższe. Nie wiem co trenuję ale na pewno nie powinien tylko pić protein bezmyślnie a zbilansować swoją dietę, nawet kulturyści nie przekraczają granicy 3,5g białka/kg masy ciała, chociaż już taka ilość męczy układ trawienny. Warto również powiedzieć że nie powinno się opierać na tego typu produktach diety bo jak zapewne piszę na opakowaniu jest to tylko dodatek na uzupełnienie braków w diecie.
Nadmiar białka obciąża układ pokarmowy, wątrobę, nerki. Duże spożycie białka przyspiesza metabolizm co również wbrew pozorom na dłuższą metę nie wychodzi na zdrowie.
pozdr.
 Wysłana - 05-25-2009, 20:32
Cetnerski
Gość

ok naprawdę dzięki za wyczerpującą odpowiedź, czyli jest tak jak myślałem. A ty skąd się tak znasz na takich rzeczach ? ćwiczysz na siłowni ? mógłbyś mi doradzić także coś z odżywek ?
 Wysłana - 05-25-2009, 20:34
Misiek
Junior Member

Siedzę w tym trochę ale tak na prawdę nie mam dużego doświadczenia z odżywkami, Ale pytaj, postaram się pomóc.
 Wysłana - 05-25-2009, 20:53
Cetnerski
Gość

Chodzi o to że chciałbym nabrać jakiejś masy mięśniowej, ćwiczę w domu przy pomocy hantli, sztangi oraz ławeczki. Co najlepiej powinienem brać tak na sam początek ?
 Wysłana - 05-25-2009, 22:19
Misiek
Junior Member

Na początek powinno się obejść bez niczego, ułóż dietkę ok. 2,2g/kg białka 4g/kg Węgli i 1g/kg tłuszczu. Jako źródła białka jaja, chude mięso, ew. Serek twarogowy. Węgle Kasza gryczana, ryż brązowy, ew. biały. Tłuszcze orzechy włoskie, oliwa z oliwek, Pij dużo wody, na tym bazuj.. Trenuj z głową, wysypiaj się. Kiedy waga skoczy, będziesz chciał dorzucić jeszcze więcej kcal do diety to możesz myśleć o odzywkach białkowych czy jakimś gainerze. Kopalnia wiedzy w temacie www.sfd.pl
pozdr.

Szybka odpowiedź

Skocz do Forum